Krmení ptáků nejen v zimě

Rádi s rodinou v zimě pomáháme zvířatům. Jsme užiteční pro přírodu, Bětku to moc baví a zároveň se učí ochraňovat své okolí. Občas jsem tápala, co je pro která zvířata vhodné, abychom jím spíše neublížili. Přečetla jsem si pár rad a návodů a chtěla bych se s vámi o ně podělit. V prvním díle jsem sepsala péči o ptáky.

Krmítko

Koupit můžete krmítka dřevěná a plastová. Ideální je krmítko se stříškou, aby do něj nepršelo a nesněžilo. Pro děti se hodí krmítko k sestavení a třeba to naše je i s ilustrovaným návodem, k pořízení je zde.

Důležitá je pravidelná kontrola a čištění krmítka od trusu a slupek. Umístění je ideální 1,5 metru nad zemí, na závětrném a nerušeném místě.

Potrava pro ptáky

Názorů na to, kdy ptáky krmit, je více. Česká společnost ornitologická radí krmit ptáky od listopadu do března. Podrobnější informace najdete na jejich webu. Zahraniční ornitologové radí krmit celoročně z důvodu ubývání vhodné potravy v krajině, a také je důležité přikrmovat při hnízdění. Knížka, která o tomto tématu zajímavě pojednává, je Krmíme ptáky – ale správně od nakladatelství Kazda. Doporučuji si ji přečíst. Přikrmování v podzimních a zimních měsících je opravdu nutné, ale i v teplých měsících se přilepšení ptákům hodí.

Do krmítka je vhodné dávat slunečnici, oves, proso, pšenici, semena máku, řepky, prosa, lnu, pšenice nebo rozdrcené ovesné vločky, vlašské ořechy, jeřabiny a jablka.

Můžete ptákům nabídnout také lojové koule. Kupované určitě vyndejte z plastové síťky, která může ptákům ublížit, a nejlépe si vyrobte svoje domácí – návod na výrobu jsem psala v minulém článku.

Krmítko pozorujte, čistěte a doplňujte. Co ptákům nechutná, to vyřaďte a dosypávejte pouze to, co snědí. Každý druh ptáka má radši něco jiného, ale u nás měla vždy největší úspěch slunečnicová semínka. 

Určitě nikdy nedávejte ptákům zbytky z kuchyně a ani plesnivé, mokré nebo zkažené jídlo. Hodí se také pítka s vodou, hlavně když je voda zamrzlá a nebo jsou velká horka.

Labutě

Velmi oblíbené je krmení labutí a dalších vodních ptáků. Pečivo ve velkém množství pro ně ale není vhodné. Potravu jim můžeme zpestřit obilovinami (pšenice, oves žito a další), dále hrách, cizrna a kukuřice (čerstvá, rozmrazená, nemusí být vařená), salát, listová zelenina, vařené brambory, odřezky nebo slupky ze zeleniny, speciální granule pro vrubozobé ptáky. Více se dozvíte zde.

Jak zapojit do krmení děti?

Zkuste s dětmi potravu připravit a pravidelně s nimi krmítka doplňovat. Pokud nechtějí, tak je nenuťte a buďte jim sami příkladem. Bětku v loňském roce krmení moc nebavilo, tak jsem často plnila jen já, a letos už se ráda a s chutí ke mně přidává. 

Pomocníkem pro děti může být náš ilustrovaný list, kde najdou základní potravu, kterou ptákům do krmítka mohou sypat. List je ke stažení zde.

Pokud děti krmení baví, tak ho můžete rozšířit o další aktivity s ptáky – pozorování dalekohledem, určování druhů, prohlížení encyklopedií. O aktivitách ke krmítku brzy sepíši další článek.

Pokud budete mít chuť se s dětmi zapojit do dalších aktivit k ochraně ptáků, tak mohu doporučit akci Ptačí hodinka, kterou organizuje Česká společnost ornitologická. Jedná se o každoroční sčítání ptáků na krmítku a je opravdu jednoduché se zapojit. Stačí v termínu od 8. do 10.1.2021 mít hodinku čas a počítat ptáky, které uvidíte. Více podrobností najdete na webu https://ptacihodinka.birdlife.cz

Doufám, že vám informace budou užitečné a společně s dětmi strávíte příjemné chvíle v zimních mrazivých dnech.

Míša